Het Nederlandse barkschip "Henriƫtta"

Op de pagina "Hij keerde niet weerom" op deze site valt te lezen dat Hendrik Jurjens Bleeker op het Nederlandse barkschip "Henrietta"  2e stuurman was en in 1864 in de Oost-Indische wateren overleed. Het was de 7e reis van dit schip, die ging van Amsterdam naar Semarang en Indramayu in Nederlands Oost-Indie.

Het schip werd door de bekende aquarelschilder Jacob Spin in 1868 op bovenstaande wijze vastgelegd, zeilende voor de kust van Dover, met de vlag van de rederij ten top.

De "Henrietta" werd op de werf "Het Witte Kruis" te Amsterdam voor de Amsterdamse rederij Jeremias Meyjes en Zoonen gebouwd en liep op 19 mei 1855 van stapel.

Op 22 november 1888, na ruim 33 jaar in dienst te zijn geweest, kenterde de bark, die inmiddels van eigenaar was veranderd, voor Cuxhaven, waarbij de kapitein en 2 bemanningsleden verdronken.

In de tussenliggende periode maakte het schip vele reizen, waaronder naar Nederlands Oost-Indie.

Omdat ik al veel in de archieven omtrent dit schip had gevonden, kon het niet uitblijven om ook dit historisch onderzoek te publiceren in een boekje van 24 pagina's.

Van de 10de reis van Amsterdam naar Padang (Sumatra), onder het gezag van de Amelandse kapitein Jan Rinse Brouwer en met vele Amelandse bemanningsleden aan boord, is het gehele journaal bewaard gebleven. Dit journaal is voor een groot deel in dit boekje opgenomen, zodat een goede indruk wordt verkregen over het dagelijks leven op dit schip. Het is bij het museum "Sorgdrager" te Hollum te koop (24 pagina's) en uitgegeven in 2005.

In juli 2011 heb ik het boekje op de website: www.journaalhenrietta.webklik.nl  gezet.