De familiepanden in Hollum

Hieronder volgt een overzicht van de panden waarin een deel van mijn familie in Hollum destijds heeft gewoond.

De kleurenfoto's zijn van de panden, zoals deze er momenteel uitzien. De zwart/wit foto's zijn van de panden die toen nog door de familie veelal werd bewoond.

Het voormalige pand (een Commandeurswoning uit 1723) van mijn grootouders Pieter Bleeker en Truitje Visser aan de Oosterlaan te Hollum na een grondige restauratie in 1982. Een aardige bijkomstigheid is de latere ontdekking dat er in een steen aan de linker zijde van de voordeur de initialen PB zijn gegrafeerd (van Pieter of Piet Bleeker).

Het zelfde pand omstreeks 1940.

Zijkant van het pand aan de Oosterlaan, met in het midden de voormalige timmerwerkplaats van mijn grootvader, na een grondige restauratie in 1982.

Dezelfde zijkand omstreeks 1940.

Het voormalige pand (een Commandeurswoning/boerderij) van Hendrik Jurjes Bleeker (broer van mijn grootvader) en zijn echtgenote Neeke Tjipkes Visser aan de Johannes Bakkerstraat 7 te Hollum. Het is, volgens de muurankers, tevens de oudste woning van Ameland die in 1516 gebouwd is.

Voor volledige uitleg zie: www.oudstehuisameland.webklik.nl .

Hetzelfde pand omstreeks 1980.

Het voormalige pand (een Commandeurswoning uit 1735) van  Douwe Gorter en Seijke Jacobs Bleeker (zuster van mijn grootvader) aan de Burenlaan te Hollum.

Het zelfde pand omstreeks 1970.

Het voormalige pand van Jan Dirks Zeper en Alida (Aaltje) Visser (zuster van mijn grootmoeder Truitje) aan de Burenlaan te Hollum.

Hetzelfde pand omstreeks 1940.

Hetzelfde pand maar dan veel eerder, wellicht met Aaltje en Truitje Visser voor het hekwerk.

Het hotel de Zwaan werd in  1772 gebouwd en in 1878 door Willem Jabobs Brouwer en Antje Hendriks Bleeker ("Brouwers Antje", nicht van mijn grootvader) gekocht. De foto stamt uit 1903, waar Willem en Antje met het personeel voor hun hotel op staan. In 1881 logeerde hier Koning Willem III, die een bezoek aan Hollum bracht. In 1925 verbleven er Koningin Wilhelmina, Prins Hendrik en Prinses Juliana bij hun bezoek aan Ameland.

Het huidige hotel de Zwaan.

Op de plaats van het huidige cafe-billard "De Welvaart" aan de Burenlaan te Hollum, stond geheel rechts op de foto de wit geschilderde herberg (een Commandeurswoning uit 1662) van Cornelis Yzaaks Visser en Trijntje Christiaans Bakker (ouders van mijn grootmoeder Truitje Visser), die het pand in 1872 kochten. Het werd in  1884 weer verkocht.

Het huidige cafe-billard "De Welvaart", op de plaats waar eens de herberg van Cornelis Yzaaks Visser stond.