Stamboom Fam. Bleeker

Wanneer je een onderzoek start naar de herkomst van je familie op Ameland, waarvan nog weinig bekend is, eindigt het vaak met het samenstellen van een stamboom. Het bracht mij naar de archieven van Ameland, Haarlem, Amsterdam, Leeuwarden, Leer en Holtland (beide laatste archieven in Oost-Friesland Duitsland) en is later nog aangevuld met gegevens van het Genealogienetz op het Duitse internet.

En altijd verbonden met de zee.

De oorspronkelijke familienaam blijkt Simering(s) te zijn. Door Jacob Jurjens (geb. als Jacob Jurgens Simering in 1703 te Leer), die zich op Ameland vestigde, wordt echter deze familienaam daar niet door hem gebruikt. Wel enkele van zijn dochters, die op Ameland waren geboren, gebruikten deze oorspronkelijke familienaam toen zij in Amsterdam als diensbode werkzaam waren onder de naam Sijmering. Hij was zeeman en op Ameland wagenaar, gecommiteerde der wagenaars, burerechter van Hollum en huisman.

Een wagenaar langs het strand.

In 1772 koopt zijn oudste zoon Jacob Jurjens in Hollum een groot "bleekveld". Dat is waarschijnlijk de reden geweest dat hieruit in 1816 de familienaam Bleeker is ontstaan.

Alhoewel de samengestelde stamboom van de Amelandse familie Bleeker uiteindelijk veel uitgebreider is geworden, volgt hieronder alleen mijn rechtlijnige afstamming van 14 generaties die ik tot nu toe gevonden heb.