Welkom op de website:  

"Uit de rijke historie van Ameland"

door 

Jan Bleeker

In 1990 met mijn hond Skipper in de deuropening van het geboortehuis van mijn vader, een "Commandeurswoning" uit 1723, aan de Oosterlaan te Hollum.

Sedert 1979 heb ik me regelmatig beziggehouden met het uitzoeken en het beschrijven van gedeelten uit de rijke historie van Ameland, het eiland waar mijn vader Piet Bleeker in 1899 te Hollum werd geboren.

Veel is daarvan gepubliceerd en enkele werken zijn nog verkrijgbaar bij het Cultuur-Historisch museum "Sorgdrager" in Hollum.

Ook heb ik gedurende een paar jaar vrijwilligerswerk voor dit museum verricht in de vorm van het digitaliseren van ruim 5000 oude foto's uit het archief. Deze zijn allemaal opgeknapt en op CD gezet.

Door op een van de knoppen aan de rechterkant te klikken, kunt u, in min of meer chronologische volgorde en per onderwep, een indruk met een korte beschrijving krijgen. 

De onderwerpen over Ameland zijn o.m. de stamboom van de familie Bleeker, het oude Kadaster, mijn boeken, publicaties, werkstukken, artikelen, projecten, strandvondsten van het verdwenen dorpje Sier en over een grote expositie van het oude Kadaster op Ameland. Bij sommige onderwerpen dient stevig gescrold te worden.

Door het Persbureau Ameland werd deze site op 1 december 2010 uitgeroepen tot de "Website van de maand december". 

In het kwartaalblad van de stichting "De Hollandse Cirkel", een tijdschrift over het verleden van de Geodesie, is in maart 2011 een uitgebreid artikel opgenomen over beide genoemde websites en over het in februari 2011 verschenen boek "Ameland te Kaart". Een zelfde soort artikel verscheen in 2011 in "Geo-Info", het vakblad van Geo-Informatie Nederland.

Een vervolg van deze website, over historische kaarten van Ameland, is in januari 2011 gereed gekomen, die u kunt vinden op www.amelandtekaart.webklik.nl  .

Laatste bijwerking: 27 juli 2011.